yoursite.com

Descrierea proiectului

Proiectul propune o metodologie de proiectare si solutii de implementare hardware-software pentru reproducerea obiectelor cu forme 3D complexe din imagini tip harta de profunzime scanate cu sistem robot, si o solutie de aschiere adaptiva pe masini cnc.

Achizitia datelor de forma a obiectului ce va fi reprodus utilizeaza un sistem de scanare laser montat pe un robot articulat vertical. Vor fi integrate modele complexe de scanare in comanda bratului robot pentru rezolutia inalta a seturilor de date. Se vor implementa algoritmi pentru reducerea zgomotului, eliminarea punctelor redundante si alinierea norilor de puncte. Reconstructia modelului 3d al obiectului se realizeaza prelucrand software imaginile tip harta de profunzime.

In cadrul proiectului este propusa o solutie inovatoare si de cost redus pentru generarea traiectoriilor de prelucrare a suprafetelor 3D pe MUCN, in regim de degrosare si finisare. Traiectoriile sculei vor fi optimizate pentru asigurarea calitatii suprafetelor, minimizarea uzurii frezei si a timpului de executie. Compensarea razei sculei se realizeaza printr-o o metoda originala de procesare a imaginii cu nivele de gri a profilului frezei. Descrierea suprafatei ce trebuie prelucrata se obtine folosind prelucrari morfologice ale imaginii.

Pentru reproducerea prin aschiere a modelelor scanate se propune un sistem de control adaptiv al masinii, autonom si autoinstruibil, integrabil in arhitectura soa de productie. Sunt abordate doua strategii de control adaptiv ( manual - MAC si automat - AAC). Sistemul mac va fi realizat ca sistem bazat pe cunostinte, autoinstruibil, utilizand fuziune senzoriala si tehnici de observare-predictie in tehnica fuzzy. Sistemul aac realizeaza adaptarea regimurilor de aschiere prin optimizarea de functii neliniare de cost, cu restrictii multiple de tip inegalitate.

Controllerul embedded CNC-AC (conturare adaptiva) va fi integrat prin holoni functionali intr-o arhitectura de fabricatie multiagent, orientata pe servicii.

Echipa proiectului

Theodor Borangiu

Andrei Hossu

Andrei Nick Ivanescu

Anamaria Dogar

Alexandru Dumitrache

Gradul de implicare al tinerilor cercetatori

Anamaria Dogar a avut sustinerea publica a tezei de doctorat Tehnici Avansate de Prelucrare a Imaginilor pentru Optimizarea Controlului de Calitate Asistat in data de 04 decembrie 2009. In elaborarea tezei de doctorat au fost incluse rezultatele obtinute in urma activitatii de cercetare depuse in cadrul prezentului proiect. Rezumatul tezei de doctorat poate fi vizualizat aici.

Alexandru Dumitrache este in etapa de elaborare a tezei de doctorat cu titlu Tehnici optimale de descriere completa a formelor complexe 3D prin scanare robotizata in vederea reproducerii inline si a controlului de calitate. Planul de realizare al tezei de doctorat poate fi consultat aici.

Tinerii cercetatori implicati in cadrul proiectului au contribuit la activitatile de proiectare solutii si dezvoltare software, realizarea achizitiilor si implementarea solutiilor hardware si software. Din manopera totala de 60% din bugetul prevazut pentru proiect, un procent de 59.5% din suma destinata manoperei a fost alocat tinerilor cercetatori pentru activitatile de cercetare-dezvoltare efectuate.